اگر شما یا اطرافیانتان دارای ماشین باشید حتما تا به حال با مشکل استارت خوردن آن رو به رو شده اید، این که ماشین شما دراول صبح یا زمانی که خیلی عجله دارید استارت نزند یک مسئلهٔ ناراحت کننده و آزار دهنده است، اغلب این اتفاق در فصول سرد و زمستان رخ می دهد، در ادامه سعی داریم شما را با علت استارت نخوردن ماشین آشنا کنیم.
در نظر داشته باشید که استارت نخوردن و روشن نشدن ماشین با یکدیگر تفاوت دارند، بنابراین دقت داشته باشید برای عیب یابی و رفع مشکل این دو راه را با هم اشتباه نکنید، امکان دارد روشن نشدن ماشین علت فنی دیگری داشته باشد که به استارت نخوردن ماشین ربطی ندارد، شما دراین زمان باید به دلایل دیگر روشن نشدن بپردازید.
دلایل استارت نخوردن ماشین
مهم ترین علت استارت نخوردن ماشین مشکل باتری آن می باشد، اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که باعث اختلال در استارت نخوردن ماشین و روشن نشدن آن می شود مانند استارت، سوئیچ، دینام، قفل شدن موتور و… می باشد در ادامه به صورت کامل به این علل و نحوه برطرف کردن مشکل آن می پردازیم.
1.استارت
استارت یکی از بخش های مهم در روشن شدن ماشین می باشد، استارت از بخش های مخلتف تشکیل شده است، که با هم مرتبط هستند، اجزای تشکیل دهنده استارت: زغال استارت، آرمیچر، چرخ دنده، دو شاخه، بوش و یک پوسته بیرونی است، دنده فلایویل خود را درگیر می کند و با جرقه از طریق سنسور میل لنگ به کامپوتر ماشین گزارش می دهد و بعد از آن برق از طریق باتری به استارت منتقل و زغال برق را به آرمیچرمی رساند آرمیچر چرخ دنده را حرکت می دهد و موجب روشن شدن ماشین می شود.
2.دینام
دینام ماشین با باتری ارتباط مستقیم دارد و باعث شارژ شدن باتری می شود در واقع یکی از علت های شایع استارت نخوردن ماشین همین دینام است، اگر دینام باتری را شارژ نکند باتری خالی می شود و ماشین استارت نمی زند.
اجزا تشکیل دهنده دینام: زغال، آفتامات، بالشتک، دیود، بلبرینگ، پوسته می باشد که همه این ها درکنار هم کار شارژ باتری را انجام می دهند، هریک از این اجزا اگر به درستی عمل نکند باتری شارژ نمی شود.
3.سوئیچ
سوئیچ یکی از اجزایی است که برای روشن کردن ماشین مهم است و از یک مغذی و چند رشته سیم تشکیل شده است، سوئیچ سه حالت دارد: سوئیچ باز، بسته، در حال استارت
هنگام استارت زدن +12 ولت از سوئیچ به اتوماتیک ماشین برق منتقل می شود، اگر مغذی یا سیم پیچی مشکل داشته باشد ماشین روشن نمی شود و می تواند یکی از علل استارت نخوردن و روشن نشدن ماشین باشد.
4.قفل شدن موتور
یاتاقان ها یا میلنگ یا شاتون چسبیده، دنده استارت خراب، معیوب و اگر شکسته باشد باعث می شود در فلایول فرو رود و ماشین استارت نخورد.
اگر ماشین شما اتومات باشد عیب در سلکتورگیربگس اتومات می تواند موجب اختلال در ماشین شما شود.
5.استارت نخوردن ماشین در سرما
یکی از علت های استارت نخوردن ماشین در فصول سرد و سرما خوابیدن باتری است، اگر بعد از گذشت چند روز ماشین را روشن نکنید باعث می شود باتری خالی شود و شارژ آن خالی شود، در روزهای سرد سعی کنید هرروز ماشین خود را روشن کنید تاعملیات برق رسانی به باتری انجام گیرد، مورد بعدی بهتر است در پارکینگ و جای گرم ماشین خود را نگه داری کنید.
6.قفل شدن فرمان ماشین
فرمان خودرو بعد از خاموش کردن و بیرون آوردن سوئیچ قفل می شود تا زمانی که فرمان شما قفل باشد شما نمی توانید استارت بزنید، برای استارت زدن مجدد شما باید هم زمان فرمان را حرکت دهید وسوئیچ را بچرخانید تا بتوانید ماشین را روشن کنید. این فرآیند برای مانع از سرقت شدن ماشین است.
7.خرابی فیوز ماشین
فیوزهای ماشین نیز مانند دینام و باتری از اجزایی است که مربوط به برق رسانی ماشین هستند، این قطعات درون جعبه فیوزماشین در زیر کاپوت یا فرمان خودرو قرار دارد، در گذر زمان ممکن است این فیوزها خراب شوند و مانع استارت زدن ماشین شوند.
8.خرابی شمع ماشین
خرابی شمع ماشین یکی از دلایلی است که باعث استارت نخوردن ماشین میشود، کار شمع ماشین سوخترسانی و جرقه زنی درون محفظه احتراق است اگر آن ها خراب شوند عملیات جرقه زدن انجام نمی شود.
9.خرابی تسمه تایم
میل لنگ تسمه تایم بعد از استارت زدن ماشین به چرخش در می آید حرکت آن موجب چرخش میل سوپاپ می شود بنابراین سوپاپ شروع به حرکت می کند و تمام این عملیات موجب روشن شدن خودرو می شود، برای تعمیر این قطعه از ماشین حتماً به تعمیرگاه مراجعه کنید.
10.فیلتر سوخت
پالایه سوخت در مسیر با بنزین و محفظه احتراق قرار دارد، اگر فیلتر سوخت دچار گرفتگی باشد عملیات سوخت رسانی به درستی انجام نمی شود و شما با مشکل رو به رو خواهید شد این فیلترذرات آلاینده درسوخت را جدا سازی می کند، توصیه می شود برای جلوگیری از ورود این ذرات به باک و مشکل در استارت زدن حتما بعد 30 هزار کیلومتر آن را تعویض کنید.
11.خراب شدن رله پمپ بنزین
در خودروهای انژکتوری رله پمپ بنزین وجود دارد و یک قطعه الکترونیکی به حساب می آید، وظیفه آن کنترل برق ورودی به قطعات سوخت رسانی می باشد، اگر رله پمپ بنزین خراب باشد عملیات سوخت رسانی مختل می شود، محل قرار گیری آن در جعبه فیوز است.
12.شست و شو ماشین
بعد از شست و شو ماشین ممکن است در باتری، شمع ها و قسمت های الکتریکی و کامپوتر ماشین آب نفوذ کند و مانع از استارت خوردن ماشین شود.
کلام پایانی
در این مقاله توضیحاتی دربارهٔ علت استارت نخوردن ماشین و نحوه برطرف کردن مشکل آن ارائه کردیم، یکی از اساسی ترین و رایج ترین علت ها باتری و برق ماشین است که با ولت متر قابل تشخیص است، بنابراین به چک ماهانه ماشین در هیوندا کیا نیام اقدام کنید تا دچار این مشکلات نشوید.